ویژگی های یک رســتوران استــاندارد
● انواع رستوران
رستورانهای معمولی ۳ دستهاند:
رستوران سنتی: ۳/۱ تا ۹/۱ متر مربع برای هر نفر با میزهای۴ نفره و چند نفره با پیشخدمت سرویس فضای نمایش و فضای کافی برای افراد
رستوران با میز سلف سرویس: ۶/۱ مترمربع برای هر نفر، فضای سلف سرویس، فضای پختن و آمادهسازی غذا
رستوران ویژه: ۲ متر مربع فضا برای هر نفر و الزامات خاص
● فضای داخلی رستوران
فضاهای داخلی رستورانها هم به چند بخش سالن اصلی رستوران، آشپزخانه، سرویس بهداشتی و... تقسیم میشود که در ادامه به معرفی این بخشها هم میپردازیم. سالن اصلی رستوران خود به بخشهای متعددی تقسیم میشود:
پذیرش: باید در معرض دید عموم قرار بگیرد تا فرد پس از ورود به محیط داخل رستوران دچار سردرگمی نشود.
بار: بعضی از رستورانها یک بار نوشیدنی غیرالکلی برای مشتریان در حال انتظار دارند. طرح آنها باید بهگونهای باشد که سرپیشخدمت بتواند بهراحتی سفارشها را بگیرد.
کافه سرویس: ۸۳/۰ تا ۵/۱ متر مربع برای هر نفر. کافهها معمولا خانوادگی هستند و غذا حتما بهوسیله پیشخدمت به این قسمتها برده میشود.
بار قهوه: ۲/۱ تا ۴/۱ مترمربع برای هر نفر. اینگونه بارها عموما به صورت سلفسرویس هستند.
سلفسرویس: ۴/۱ تا ۷/۱ مترمربع برای هر نفر با یک پیشخوان بلند.
پیشخوان: باید در مکانی در مقابل دید افراد قرار بگیرد. در رستورانهای سلفسرویسی نقشه آرایش صحیح برای پیشخوان میتواند بخش مهمی از طراحی باشد.
سالن ضیافتهای رسمی: ۸/۰ تا ۲/۱ متر مربع برای هر نفر. سالنی است که به طور سنتی از یک میز اصلی بعضا روی یک سکو با میزهای جانبی تشکیل میشود.
جالباسی یا محل نگهداری پالتو: این محل باید قبل از ورود به رستوران در قسمت ورودی رستوران تعبیه شود تا مشتریان بتوانند برخی از اشیای خود مانند پالتو، کت، کلاه یا بستههای مختلف را در آنجا قرار دهند. صحیح آن است که اتاق کوچکی با یک نفر مسوول برای تحویل گرفتن پالتو، چتر و دادن شماره در نظر گرفته شود. مسوول این قسمت باید بر اموال مهمانان به دقت نظارت و از ربوده شدن وسایل جلوگیری کند.
ایستگاه پیشخدمت: باید در مکانی قرار بگیرد که مزاحم مهمانها و افراد نشود.
مکان نشستن: رستورانها باید بهگونهای طراحی شود که بتوانند تنوعی در آرایش صندلیها به وجود آورند (مثلا فضاهای۴، ۶ و ? نفره)
● آشپزخانه
آشپزخانه باید در یک سطح باشد تا بتواند سرویسدهی کامل را انجام دهد. ناحیه آمادهسازی غذا و انبارها باید در دسترس باشند. قسمتهای داخل آشپزخانه را نیز میتوان به قسمتهای زیر تقسیم کرد:
ناحیه پختوپز: دارای پلان آزاد است تا پیشخدمتها و آشپزها بهراحتی بتوانند در فضا حرکت کنند و وظایف خود را بهراحتی انجام دهند.
ناحیه تجهیزات: مکانی است برای قرار دادن تجهیزات مانند سرخکن، کبابپز و...
ناحیه آمادهسازی: دارای پلان آزاد برای آمادهسازی غذا برای سرو مشتری است که این مکان میتواند به صورت اتاقکی در مجاورت ناحیه پخت و پز هم باشد.
بخش شستشو: باید فضای کافی برای جمعآوری، شستشو و خشککردن و طبقهبندی ظروف داشته باشد.
ناحیه مربوط به کارکنان: مانند اتاق غذاخوری و استراحت کارکنان که این اتاق غذاخوری معمولا به صورت سلفسرویس با صندلیهای کوچک است و در رستورانهای بزرگتر اتاقی مخصوص برای استراحت سرآشپز با حمام مخصوص وی هم در نظر گرفته میشود.
ناحیه انبار مواد غذایی: به بخش نگهداری موادخشک و منجمد و... تقسیم میشود.
سرویس بهداشتی: فضای موردنیاز سرویس در رستوران برای هر نفر ۱۵۰در۱۲۰ سانتیمتر است که برای خانمها و آقایان باید فضای جدایی در نظر گرفت. نحوه قرارگیری سرویس باید بهگونهای باشد که در معرض دید عموم قرار نگیرد و تهویه آن به خوبی انجام شود.
صندلی رستوران: پس از ورود مشتری به سالن، اولین عاملی که در ارتباط مستقیم با وی قرار میگیرد، صندلی است. صندلی تعیینکننده مدت زمانی است که مشتری در رستوران سپری میکند. برای رستورانهای لوکس حتیالامکان باید از صندلی مبله استفاده شود. بهتراست پشتی صندلی صاف باشد تا بهراحتی بتوان روی آن نشست. پهنا و ارتفاع صندلی باید مناسب باشد و انتخاب آن بهگونهای باشد که برای فرد فضای چرخش محدود در نظر گرفته شود و اگر زمانی به پهلو چرخید، فرد کناری مجبور نباشد جابجا شود. به علاوه، تعداد میزها باید متناسب با تعداد افراد باشد و هنگام چیدمان حریم خصوصی افراد در نظر گرفته شود.