No result.

 

 

سنگتراشی - حجاری - حکاکی روی سنگ

 

 
 
ايران سرزمين سنگ بوده و منابع سرشارى از انواع آن دارد. همچون مرمر، سنگ سياه، پشم يزدي، سنگ سماق، سنگ آهکي، سنگ ميکا و ... . سنگ‌تراشى و حکاکى روى سنگ از دوران‌هاى قديم در اين سرزمين وجود داشته است.
 
 
 
 
    پيشينه
در هنر ايران آثار سنگ‌تراشى نسبتاً کم يافت مى‌شود. معمارى تخت‌جمشيد و نقوش برجسته پرشکوه آن از دوره هخامنشى نشانگر اوج کاربرد سنگ‌تراشى در تاريخ معمارى ايران است. ظروف سنگى براى پخت و پز بکار مى‌رفته و ديزى‌هايى که با سنگ ميکاى خاکسترى يا سياه ساخته مى‌شده، با گذشت سال‌ها سخت‌تر شده؛ از مراکز سنگ‌تراشى کنونى در ايران مشهد و قم را مى‌توان نام برد. براى کارهاى ظريف‌تر از سنگ سبز کرمان استفاده مى‌شود، که گران‌تر است و بسيار سخت مى‌باشد. از سنگ مشهد براى ساختن ظروف تزئينى حکاکى شده براى سوغات استفاده مى‌شود. در قم نيز سنگ مرمر استفاده مى‌شود و با آن ظروف ساخته مى‌شود.
    شيوهٔ کار
در هنر سنگ‌تراشى، به‌وسيلهٔ کمانه‌اى دستگاه سنگ‌تراشى را به‌حرکت در مى‌آورند و زه‌کمان به دور يک محور چوبى که با قير به سنگ متصل شده قرار دارد. و با مهارتى که در حرکت کمانه دارد، رويهٔ بيرونى سنگ را صاف مى‌کند.
 
در حکاکى با دست، سنگ را با تيشه آنقدر مى‌تراشند تا به صورت نهايى در آيد. سپس درون آن را با ميله يا ميخ مخصوص خالى مى‌کنند و با قلم نازک‌ترى پرداخت مى‌کنند. سپس شکل بيرونى آن را کامل و با تيشه صاف مى‌کنند و براى پرداخت نهايى از سوهان استفاده مى‌کنند.
 
در حال حاضر دستگاه‌هاى الکتريکى معمول شده است. اين صنعت اکنون براى ساخت کاسه، بشقاب، شکلات‌خوري، گلدان، ليوان و انواع سرويس‌هاى روميزى و ... بکار مى‌رود.

Smartsupp Live Chat

 

 

 

 

نماد اعتماد ملی

نماد اعتماد ملی 1402

Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Blue Red Oranges Green Purple Pink

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction