.
محبوبیت از دست رفته
این روزها ملامینها از مهجورترین ظروف هستند. باور نمیكنید؟ برای تهیه این گزارش با بیش از 10 كارخانه ملامین سازی تماس گرفتیم كه همگی یا تعطیل شده بودند و یا تغییر كار بری داده بودند. البته وقتی این ظروف حتی گاهی به سرطانزایی متهم میشوند -هرچند بسیاری از كارشناسان این نظریه را قبول ندارند- چنین چیزی طبیعی است. به هر حال با وجود كاهش تولید ملامین، هنوز هم در اكثر خانهها چند دست بشقاب و كاسه ملامین پیدا میشود و خیلیها به عنوان ظروف پیكنیك از این جنس استفاده میكنند.
ملامین اولین بار در حدود 45 سال پیش در ایتالیا ساخته شد و حدود 30 تا 35 سال پیش به ایران راه یافت.
مهندس امینینیا، مدیر یك كارخانه ملامینسازی در مورد مزایا و ویژگیهای ملامین میگوید: «این ظروف سبك و قابل حمل هستند، قیمت ارزانی دارند، دیرتر میشكنند و برای استفاده در مسافرت و پیك نیك بسیار مناسب هستند.» وی تصریح میكند: «اگر فرآیند تولید ظروف ملامین درست و اصولی انجام شود، مقدار لعاب و زمان پخت قطعه كافی باشد، این ظروف مشكلی برای سلامتی افراد به وجود نمیآورند.»
البته در هنگام مصرف این ظروف هم توجه به چند نكته حائز اهمیت است. امینینیا در این زمینه میگوید: «ظروف ملامین را نباید با اجسام خشن مانند سیم ظرفشویی شست، چون خش برمیدارند. همچنین هنگام بریدن میوه باید مراقب باشید تا چاقوی تیز با ظروف برخورد نكند و باعث از بین رفتن لعاب محافظ نشود كه در این صورت میكروبها به راحتی در ظرف نفوذ میكنند و در نوبتهای استفاده بعدی موجب آلودگی غذاها میشوند. همچنین مرور زمان ممكن است باعث از بین رفتن كیفیت این ظروف یا لبپر شدن آنها شود. به دلیل نفوذ میكروبها، استفاده از ملامینهای تركدار و كهنه توصیه نمیشود.»
به گفته این تولیدكننده ملامین، وجود مواد اسیدی مانند آب لیمو در ظروف ملامینی مرغوب مشكلی به وجود نمیآورد، چون در موِسسه استاندارد، ملامینی میتواند مهر قبولی دریافت كند كه در آزمایشها، اسید توان نفوذ در آن را نداشته باشد، در غیر این صورت مشخص میشود كه زمان پخت ملامین كافی نبوده و مولكولها كاملاً در هم نیامیختهاند و قطعه مذكور از كیفیت مناسبی برخوردار نیست.